electric by energy-guard
In gesprek met Derk Wolterbeek

Koploper toekomstbestendig wonen

Derk Wolterbeek werkt sinds 2016 samen met Energy Guards aan het toekomstbestendig maken van zijn woning. Als monumentale woning is deze geïsoleerd met speciaal isolatieglas, voorzien van vloerverwarming, airconditioning en zonnepanelen.

Onlangs heeft Derk zijn duurzame systeem uitgebreid met een thuisbatterij, waarmee hij zijn eigen opgewekte energie kan opslaan en slim gebruiken. In dit interview deelt Derk zijn visie op toekomstbestendig wonen. 

Waarom kiest u voor een thuisbatterij?
"Al jaren ben ik bezig met het verduurzamen van mijn woning. In 2016 ben ik, tijdens de renovatie, samen met Energy Guards begonnen met het installeren van een hybride Elga-warmtepompsysteem. Mijn interesse in duurzame en efficiënte oplossingen voor mijn woning is altijd groot geweest. Zonnepanelen stonden al lange tijd op mijn wensenlijst, maar door de beschermd stadsgezicht status van mijn woning moest ik eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente."

Inmiddels is er een Sigenergy-batterijsysteem van 16 kWh geïnstalleerd, inclusief een 8kW omvormer (3-fase). Dit systeem werkt samen met 21 zonnepanelen van 400Wp per stuk, gekoppeld aan Enphase micro-omvormers. “Deze installatie geeft mij de mogelijkheid om energie zelf op te slaan en slim in te zetten, zonder afhankelijk te zijn van teruglevering aan het net." legt Derk uit.

"Vier jaar geleden was de thuisbatterij nog niet rendabel genoeg om het verschil te maken, maar de markt is inmiddels sterk veranderd en het aanbod veel aantrekkelijker. Het idee dat we op internationaal niveau met meer balans in onze energievoorziening kunnen werken, spreekt me erg aan. Door buffers in te bouwen, zorgen we voor stabiliteit in het hele systeem. Op deze manier creëren we gezamenlijk een beter gebalanceerd energienetwerk."

Wat betekent de thuisbatterij voor uw energiecontract?
Derk legt uit dat hij zijn energiecontract binnenkort gaat aanpassen naar een dynamisch energiecontract. Op deze manier vergroot hij de voordelen en mogelijkheden van zijn thuisbatterij. "Op dit moment heb ik nog een gunstig vast contract voor gas en elektra, maar dat loopt binnenkort af. Met de komst van de thuisbatterij wil ik overstappen naar een dynamisch energiecontract. Zo kan ik gebruikmaken van de schommelingen op de EPEX day-ahead markt, hier varieert de prijs van stroom ieder uur en kan ik de batterij hiermee laten handelen. Ook wil ik de batterij inzetten voor handel op de onbalansmarkt. De software van het batterijsysteem kan dit samen met de energieleverancier allemaal automatisch en is zelflerend. Dit helpt mij om de energie die ik opsla optimaal te benutten.”

image
Wist u dat de btw-teruggave op een thuisbatterij alleen mogelijk is als je actief 'handelt' met de batterij? Dit houdt in dat je oplaadt wanneer de energieprijzen laag zijn en ontlaadt bij hoge prijzen. Zo kan je optimaal profiteren van je energieopslag.

Hoe ervaart u momenteel het gebruik van uw zonnepanelen? Zijn er piekmomenten?
"Zeker, ik merk dat er regelmatig momenten zijn waarop ik meer opwek dan ik verbruik, of vice versa. Ons energieverbruik is sterk gedaald nu de kinderen niet meer thuis wonen. Dat scheelt ongeveer 30% in gasverbruik. Ik verwarm de bovenverdieping nu slechts minimaal, en slaapkamers worden helemaal niet verwarmd als de kinderen niet thuis zijn.”

Heeft u overwogen om volledig van het gas af te gaan?
"Dat hebben we zeker overwogen. We hebben het huis volledig klaargemaakt voor een overstap. Als het moment daar is, kunnen we met minimale aanpassingen van het gas af. Op dit moment is gas voor ons financieel nog voordelig. Het gasgebruik is bovendien beperkt tot de koudste dagen. Alleen als het buiten onder de 4 graden is schakelt de warmtepomp uit en neemt de de ketel het werk volledig over voor warm water voor de centrale verwarming.” 

“In energieopslag met batterijen zie ik nog veel mogelijkheden!" zegt Derk enthousiast. "Met de juiste laadpaal zou ik mijn auto graag inzetten als extra opslag voor energie, bijvoorbeeld om te gebruiken wanneer de vraag in huis hoger is. Verder zouden publieke laadpalen, die vaak bezet zijn met auto’s die staan te laden, in staat moeten zijn om ook met te werken aan netbalancering.  Auto’s zouden dan bijvoorbeeld een klein percentage van hun accucapaciteit beschikbaar kunnen stellen aan het net in ruil voor een lager laadtarief.

Hij voegt eraan toe: "De regelgeving en wetgeving maken dit nu nog lastig, maar als we op een slimme manier samenwerken, kunnen we zulke innovaties beter benutten. We hebben meer beleid vanuit de overheid nodig dat inspeelt op de lange termijn.”

Interesse?

Ja, ik wil mijn eigen thuisbatterij

De thuisbatterij slaat overtollige energie op, zodat je efficiënter omgaat met je energieverbruik. Het stelt je in staat om energie beter te beheren en te profiteren van duurzame energieopslag.

image